Coronavirus Covid-19

Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variĆ«rend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals het Midden-Oosten Respiratoir Syndroom (MERS-CoV) en Ernstig Acuut Respiratoir Syndroom (SARS-CoV). Een nieuw coronavirus (nCoV) is een nieuwe stam die nog niet eerder bij mensen is geĆÆdentificeerd.

Coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Uit gedetailleerd onderzoek bleek dat SARS-CoV werd overgedragen van civet-katten op mensen en MERS-CoV van dromedariskamelen op mensen. Verschillende bekende coronavirussen circuleren bij dieren die nog geen mensen hebben besmet.

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingssymptomen, koorts, hoest, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In meer ernstige gevallen kan een infectie longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken.

 

Wat is de Coronavirus COVID-19?

COVID-19 is de infectieziekte veroorzaakt door het meest recent ontdekte coronavirus. Dit nieuwe virus en deze ziekte waren onbekend voordat de uitbraak begon in Wuhan, China, in december 2019.

 

Wat zijn de symptomen van COVID-19?

De meest voorkomende symptomen van COVID-19 zijn koorts, vermoeidheid en droge hoest. Sommige patiënten kunnen pijn hebben, neusverstopping, loopneus, keelpijn of diarree. Deze symptomen zijn meestal mild en beginnen geleidelijk. Sommige mensen raken geïnfecteerd, maar ontwikkelen geen symptomen en voelen zich niet onwel. De meeste mensen (ongeveer 80%) herstellen van de ziekte zonder speciale behandeling. Ongeveer 1 op de 6 mensen die COVID-19 krijgen, wordt ernstig ziek en ontwikkelt ademhalingsproblemen. Oudere mensen, en mensen met onderliggende medische problemen zoals hoge bloeddruk, hartproblemen of diabetes, hebben meer kans om een ernstige ziekte te ontwikkelen. Mensen met koorts, hoest en ademhalingsproblemen moeten medische hulp inroepen.

Symptonen Corovirus

Koorts (87.9%)
Hoesten (67.7%)
Vermoeidheid (38,1%)
Productie van sputum (33,4%)
Kortademigheid (18.6%)
Spierpijn (14.8%)
Keelpijn (13,9%)
Hoofdpijn (13,6%)
Rillingen (11,4%)

Hoe verspreidt COVID-19 zich?


Mensen kunnen COVID-19 vangen van anderen die het virus hebben. De ziekte kan zich van persoon tot persoon verspreiden via kleine druppeltjes uit de neus of mond die worden verspreid wanneer een persoon met COVID-19 hoest of uitademt. Deze druppels landen op objecten en oppervlakken rond de persoon. Andere mensen vangen dan COVID-19 door deze objecten of oppervlakken aan te raken en vervolgens hun ogen, neus of mond aan te raken. Mensen kunnen COVID-19 ook vangen als ze druppeltjes inademen van een persoon met COVID-19 die druppeltjes hoest of uitademt. Daarom is het belangrijk om meer dan 1 meter (3 voet) weg te blijven van een persoon die ziek is.

De WHO beoordeelt lopend onderzoek naar de manieren waarop COVID-19 wordt verspreid en zal geactualiseerde bevindingen blijven delen.Kan het virus dat COVID-19 veroorzaakt door de lucht worden overgedragen?


Studies tot op heden suggereren dat het virus dat COVID-19 veroorzaakt, voornamelijk wordt overgedragen via contact met ademhalingsdruppeltjes in plaats van via de lucht. Zie het vorige antwoord op "Hoe verspreidt COVID-19 zich?"Kan CoVID-19 worden betrapt bij een persoon die geen symptomen heeft?


De belangrijkste manier waarop de ziekte zich verspreidt, is via ademhalingsdruppeltjes die worden uitgestoten door iemand die hoest. Het risico om COVID-19 te krijgen van iemand die helemaal geen symptomen heeft, is erg laag. Veel mensen met COVID-19 ervaren echter slechts milde symptomen. Dit geldt met name in de vroege stadia van de ziekte. Het is daarom mogelijk om COVID-19 te vangen van iemand die bijvoorbeeld een lichte hoest heeft en zich niet ziek voelt. De WHO beoordeelt lopend onderzoek naar de periode van overdracht van COVID-19 en zal geactualiseerde bevindingen blijven delen.Kan ik COVID-19 krijgen van de ontlasting van iemand met de ziekte?


Het risico van het vangen van COVID-19 uit de ontlasting van een geïnfecteerde persoon lijkt laag. Hoewel eerste onderzoeken suggereren dat het virus in sommige gevallen in de ontlasting aanwezig kan zijn, is verspreiding via deze route geen hoofdkenmerk van de uitbraak. De WHO beoordeelt voortdurend onderzoek naar de verspreiding van COVID-19 en zal nieuwe bevindingen blijven delen. Omdat dit een risico is, is het echter een andere reden om de handen regelmatig schoon te maken, na het gebruik van de badkamer en voor het eten.

 

Wat kan ik doen om mezelf te beschermen en de verspreiding van ziekten te voorkomen?


Beschermingsmaatregelen voor iedereen: