Wat is Diabetes?

Diabetes mellitus, in de volksmond diabetes, suikerziekte of zelden bloedsuikerziekte, beschrijft een groep metabole stoornissen van het koolhydraatmetabolisme, die zijn gebaseerd op een (absoluut of relatief) gebrek aan insuline en leiden tot chronische hypoglykemie.

Het woord beschrijft hun belangrijkste symptoom, de overmatige uitscheiding van suiker in de urine. In 1675 diagnosticeerde Thomas Willis de ziekte, zoals artsen uit de oudheid in India, Alexandrië en Rome, op basis van een smaaktest van de urine, omdat de urine van mensen met diabetes een zoete smaak heeft met verhoogde bloedsuikerspiegel. Mechanismen die leiden tot hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) beïnvloeden voornamelijk insuline, het belangrijkste regulerende hormoon voor suikermetabolisme in het menselijk lichaam: absoluut insulinedeficiëntie, relatieve insulinedeficiëntie als gevolg van een verzwakte effectiviteit van insuline (insulineresistentie) of beide. De belangrijkste gevolgen van diabetes mellitus zijn veranderingen in het zenuwstelsel en in het bloedvatenstelsel, inclusief diabetisch voetsyndroom.

Diabetestypen

Diabetes zijn in vier soorten in te delen:

  1. Type 1 diabetes mellitus: Vernietiging van de bètacellen van de Langerhans-eilanden van de pancreas leidt meestal tot een absoluut insulinetekort Type 1a: immuungemedieerd (auto-immuunziekte) Type 1b: idiopathisch (onbekende oorzaak)
  2. Type 2 diabetes mellitus: verschillende combinaties van insulineresistentie, hyperinsulinisme, relatieve insulinedeficiëntie, secretie-aandoeningen Type 2a: zonder obesitas Type 2b: met obesitas
  3. Andere specifieke soorten diabetes A: Genetische defecten in de bètacellen van de Langerhans-eilanden (verminderde insulinesecretie) B: zeldzame genetische defecten in insuline-actie C: Alvleesklier ziek of vernietigd D: Diabetes veroorzaakt door hormonale aandoeningen (endocrinopathieën) E: Diabetes door medicatie of chemicaliën (medicijnen, vergif) Vraag: Diabetes mellitus door infecties G: ongebruikelijke vormen van immuun-gemedieerde diabetes H: andere genetische syndromen geassocieerd met diabetes
  4. Zwangerschapsdiabetes